SEVENOAKS WILDLIFE CENTRE, KENT

Sevenoaks Wildlife Reserve is a pioneering nature reserve with roughly equal proportions of lakes and woodland. The visitor centre required a new space to promote learning about the reserve and its wildlife; wellbeing through a heightened connection to nature; and curiosity. The brief called for a new, expressive ‘gateway’ into the reserve.

With this, our concept proposal centres around the canopy, which offers shelter, meeting point and a dramatic sense of arrival to the reserve. Visitors are invited to explore the field of structural timber columns with views onto the reserve beyond. This open gateway softens boundaries between indoors and outdoors, as wildlife can also enter the center here.

The project is organised predominantly by the public realm (café, exhibition spaces, event space) and private spaces (offices, staff room, maintenance workshop, timber store). Public areas are situated with grand views to the West Lake, an eminent spot for bird watchers, while private functions of the center have close connection to the reserve.

Under Canopy View, Sevenoaks Wildlife Center
View All

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.