ULLSWATER YACHT CLUB, CUMBRIA

This proposal is for a new Clubhouse Building for Ullswater Yacht Club, located in the heart of the Lake District National Park. The brief called for a building that should be capable of withstanding flooding, and which would provide increased and improved accommodation.

The scheme is a contextual response to the site: a concrete-lined rill which passes through the building embraces the occasional floodwaters and acts as a carrier for the rainwater run-off from the roofs and spectator terraces. The textured shuttered concrete faces of the rill and the walls of the lower level spaces encourage moss to thrive on their wet surfaces, as a living engagement with the elements.

In regards to sustainability, the orientation of the roofs has been strategised for solar photo-voltaic panels for electricity production, and solar collectors which support the main hot water heating system. Space-heating & hot water would also be provided via a water-cooled heat pump, where the pipework is routed into the lake via the rill.

The elegant lightweight intersecting timber structure of the clubhouse is expressed internally. This structure is wrapped in copper which has been pre-oxidised to a rich dark brown colour, contrasting the mossy concrete surfaces of the base. Lake Ullswater is given precedence through panoramic views from the full-height windows of the terrace & clubhouse.

U1_FROMLAKEU2_FROMREAR

 

U3_INTERIORCOMPETION CAD_ULLSWATER_110214_final v2011REF_FILEREF_FILECOMPETION CAD_ULLSWATER_110214_final v2011

View All

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s